Strava heeft mijn fietservaring eerst niet, toen een beetje en later dan toch echt veranderd.

Ik kom op plaatsen, waar ik nooit ben geweest.”

 

WARNING: alleen voor fiets en/of cijfers/grafieken –nerds!

Strava. In het begin, medio 2012, vond ik het handig en leuk om mijn ritten bij te houden. Eerste rit: 5 juni 2012, omgeving Utrecht, 6e op het Seychellenpad (inmiddels 203e , nooit meer geweest daar; en de KOM is een teamgenoot). Het 2e ritje was al een stuk interessanter, bij het meer van Lugano.

Maar ritten bijhouden deed ik al vanaf 2001, toen ik stopte met zwemmen en op de eerste dag daarna de racefiets pakte en meedeed aan een clubkoersje bij Eemland in Amersfoort*. Eigenlijk vond ik het bijna lastig, want nu ‘moest’ ik het op twee plekken bijhouden. Dat excel lijstje hou ik nog steeds bij.

Statistieken
Daarna veranderde het mijn fietservaring zelf op zich nog steeds niet, maar het nagenieten werd wel wat uitgebreider. Alleen een getalletje met zoveel kilometer (en eventueel nog een niet ter zake doend gemiddelde) in een excellijstje, daar kan je niet zo veel mee. Maar die mooie kaartjes en statistiekjes, dat was wel gaaf.

KOM
En natuurlijk begon het grote vergelijken. In die tijd kon je nog wel eens een KOMmetje pakken met een sprintje. Nu moet je echt van goeden huize komen, wil je nog ergens een KOM** scoren. Na mijn noodkreet over het ongelimiteerd toevoegen van segmenten in december 2014 (geen reactie) besloot Strava het makkelijker te maken om jezelf te vergelijken op je eigen rondjes. Waarmee het ‘vaste rondje’ en dom-proberen-steeds-harder-te-gaan-op-hetzelfde-rondje alleen nog maar werd gestimuleerd.

 

Veloviewer
En toen kwam Veloviewer. Een site die met behulp van je Strava gegevens allemaal leuke dingen doet. Niet gebaseerd op alleen maar harder, maar ook andere dingen. Via medefietser Martinello raakte ik ook verslaafd aan het Eddingtongetal, een van de vele gegevens die Veloviewer je voorschotelt. Mijn Eddington is 87 en ik moet na vandaag nog 2 ritjes van 88 of meer rijden om 1 stapje hoger te komen. Dat duurt nog wel tot het voorjaar. Niet zo erg ‘belonend’ dus dat Eddington, maar het stimuleert je wel om wat verder te rijden dan anders.

 

Tegels
Ergens deze zomer viel mijn oog op de Explorer score (2 regeltjes onder Eddington in je Summary. Zoveel Tiles, Max square en Max Cluster. Een nieuwe verslaving was geboren: kleur (fiets) zo veel mogelijk verschillende vierkantjes. Op mijn beurt heb ik Martinello verslaafd (hier legt hij het allemaal uit) en ook prof Jetse Bol weet inmiddels dat hij een nieuwe fiets nodig heeft! (een waterfiets voor het Alkmaardermeer).

Ik heb inmiddels een vierkant van 27 bij 27 (eigenlijk 28 maar dan is het geen vierkant meer). Een vierkantje is ongeveer 1,5km, dus mijn vierkant is ongeveer 40 bij 40km. Dat lijkt nog wel mee te vallen, maar als je bedenkt dat ik in elk van deze 729 vakjes minimaal een keer geweest ben. Van Abcoude tot Putten en van Meerkerk tot Ochten.

 

Schermafbeelding 2018-01-01 om 18.44.52

 

Kortom, Strava of eigenlijk Veloviewer heeft mijn wereldbeeld letterlijk verbreed. Ik ben vanaf augustus op allerlei plekken gekomen waar ik nog nooit was geweest, weggetjes waar ik nog voorheen voorbijreed, weggetjes waar ik überhaupt nooit in de buurt kwam en weggetjes… Nou ja weggetjes, ik heb al een paar keer met mijn fietsschoenen aan door een stuk gras gelopen waar met de fiets niet te komen was, over een of ander hek heen.

0M6YUSjUcYLLQmP2AXT6NxL4RRI0BQ4M9GDH-yd5REo-2048x1536Of ik kwam op weggetjes waar ik wel al eens was geweest. Toen ik nog in Utrecht woonde en regelmatig ten zuidwesten van Utrecht kwam. Maarja, toen had ik nog geen Strava.

Met een handige routeplanner kan je een keurige rit plannen door zo veel mogelijk lege vierkantjes. Toen ik op mijn op een na laatste lange rit van dit jaar als een echte explorer spontaan afweek van de geplande route, werd ik ‘beloond’ met het missen van een essentieel vierkantje om mijn maximale vierkant te vergroten naar 25*25. En dus fietste ik 10 dagen later de eerste 30km over dezelfde weg om dat ene vierkantje toe te voegen.

Lopen
Inmiddels is het voor mij al bijna net zo moeilijk om vierkant te vergoten als om mijn Eddington te verhogen. Het dichtstbijzijnde lege vierkantje is 30km van huis vandaan (enkele reis), ergens midden in Huizen. Alternatief: vierkantjes lopen! Mijn vierkant is al 8 bij 8…

Schermafbeelding 2018-01-01 om 18.35.04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Daar zijn beelden van uit het Sportjournaal, misschien dat mijn contacten bij de NOS ze nog boven weten te halen.

** King Of the Mountain: oftewel de snelste op een bepaald stukje, eerst alleen klimmen maar al snel ook vlakke stukken